България
Spotify навлиза на българския пазар

Spotify навлиза на българския пазар

Шведската платформа за онлайн стрийминг Spotify навлезе на българския пазар.

Услугата предлага безплатен стрийминг на милиони песни на компютър, таблет или телефон, при наличие на Интернет връзка. Spotify е съвместим с мобилните операционни системи iOS, Android и Windows Phone. Улугата е безплатна, обаче подобно на радио, от време на време спами с реклами. Освен това качеството на безплатната музика е с незадоволителното 160 Kbs за компютър и още по-незадоволителното 96 Kbs за телефон. Оптималното качество от 320 Kbs е резервирано за т. нар. премиум юзъри, които вече си плащат 4.99 евро за услугата, с екстрата, че могат и да свалят музика на устройствата си.

При наличието на по-добри платформи за онлайн стрийминг като Soundcloud например, единственият плюс на Spotify е, че ти предлага артисти, на базата на това, което слушаш. Така може да откриеш някоя готина нова група.

Интернет стриймингът е полезен доколкото помага на феновете да се информират за нови рилийзи и да откриват нови артисти, но не може в никакъв случай да замени слушането на истинска музика на физически носител, на големи колони… силно. Може MP3-ките да са изместили до голяма степен CD-тата, обаче истинските меломани не могаг да заменят слушането на истинска музика с 96 kbs и реклами. Сори.

Мира Караджова