България
Sónar ще превърне Барселона в глобално тържество на музиката и технологиите тази седмица

Sónar ще превърне Барселона в глобално тържество на музиката и технологиите тази седмица

Започва седмицата на фестивала Sónar в Барселона! От днес до 18 юни, неделя, в испанския град ще се изявят 140 артиста в дневната и нощна програма, 5 изложби на различни локации и повече от 200 активности на Sónar+D. Музикалната част започва в сряда с четиричасов сет на Björk и приключва с концерт на Stargaze и Nico Muhly.

През останалите дни ще можем да се насладим и на Justice, Soulwax, Nicolas Jaar, DJ Shadow, Moderat, Eric Prydz, De La Soul, Anderson  Paak & The Free Nationals, Masters At Work, DAWN, Arca & Jesse Kanda сред десетките други имена. Може да видите програмата по дни тук. Фестивална премиера за Европа ще направи Carl Craig с Francesco Tristano, както и нови live shows от Little Dragon и Vitalic-ODC.

Виртуалната реалност и изкуствен интелект ще заемат централно място като тема на Sónar+D, конгресната част за технологии и креативност, която ще събере 180 лектори за общо 60 презентации. Сред интересните имена са Kneric McDowell, който ръководи програмата за артисти и машини в Google, както и дигитални артисти като Memo Akten и Edu Pou.

На SonarPLANTA ще се издигне „сфера от светлина”, монументална хибридно-роботна структура, която ще се променя в зависимост от разположението на публиката в нея, посредством синхронизирани огледала, 25 видео прожектори, машини за пушек и други. Не е за пропускане и трансмедия шоуто за възникването и края на Вселената – Entropy, водено от астронома Dida Markovic, с музика на живо от Dopplereffekt и визии от Antivj.

И много музика разбира се. Ако ще посетите фестивала, съветваме ви да включите в програмата си новото шоу на френското дуо Justice, както и представянето на Sirens на Nicolas Jaar. Най-уважаваното немско трио Moedrat ще взривят сцената SonarClub през нощта в петък. Завръщане, след 6 години пауза, на DJ Shadow с визуален концерт, и на Soulwax, които ще представят нов албум след десетилетие мълчание, заедно със седем музиканти на сцената.