България
Sónar празнува 25 години с музиката на Richie Hawtin и Jean Michel Jarre в космоса

Sónar празнува 25 години с музиката на Richie Hawtin и Jean Michel Jarre в космоса

След 25 годишно сканиране на планетата Земя за най-добрите таланти и идеи в сферата на звука и музиката, Sónar насочва антената си към открития космос, излъчвайки музика отвъд границите на Сънчевата система в търсене на интелигентен извънземен живот.

Sónar стартира инициативата “Sónar Calling GJ273b” в сътрудничество с Института за космически изследвания в Каталуния (IEEC), изследователски институт, който изучава всички аспекти, свързани с космоса и космическите науки и METI International (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence), изследователска организация, посветена на комуникацията с извънземен интелект. Заедно организациите са изпратили мощни сигнали към близка точка с потенциал за наличие на форма на живот. Това е Звездата на Луитен – екзопланета, известна също като GJ273b, разположен на 12.4 светлинни години от Земята (над 70 трилиона мили). Звездата на Луитен е избрана за целта, защото е най-близката звезда с потенциал за наличието на живот. Първите сигнали са били изпратени на 16, 17 и 18 октомври от антената EISCAT (European Incoherent SCATter Scientific Association), разположена в Tromsø (Норвегия), а втората партида излъчвания е насрочена за април 2018г.

“Sónar Calling GJ273b” е първото радиосъобщение, изпратено някога до близка екзопланета с потенциал за обитаемост. Съобщението съдържа 33 музикални парчета от по 10 секунди, създадени специално за Sónar от артисти, които символизират изследователския подход на фестивала в музиката през четвърт века от създаването му. Всеки възможен отговор би могъл да пристигне след 25 години, съвпадащ с 50-годишнината на Sónar. Autechre, Richie Hawtin, Carsten Nicolai, Modeselektor, Laurent Garnier, Holly Herndon, Matmos, Jean Michel Jarre, Nina Kraviz, The Black Madonna, Kate Tempest, Kode 9, Laurel Halo и Daito Manabe са сред участниците в инициативата.

Изправени пред уникалното предизвикателство да комуникират с потенциална интелигентна форма на извънземен живот, участващите творци създадоха интересни музикални концепции и послания, вариращи от поетични, през математически (музика, съставена на математически принципи, с цел да бъде лесно декодирана) до политически. Например Carsten Nicolai е изпратил запис на сърцето на неродената си дъщеря; композицията на Autechre е създадена от първите 449 прости числа; BFlecha се вдъхновява от циклите на различните екосистеми на Земята и от елементите на живота на земята; Jean Michel Jarre допринася с една от най-известните си творби като намигване към “близки срещи от третия вид”; Nina Kraviz се стреми към мир с интерпретации на двойното значение на руската дума “Мир” (Мир и Свят), докато Лаурел Хало представя поетичен зов за помощ, който носи посланието – „Моля, спаси ни!“

Музиката на изпълнителите, заедно с техните послания и цялата информация, свързана с проекта, са достъпни онлайн на www.sonarcalling.com

Официалните хашита са #sonarcalling # GJ273b # sonar2018 # sonar25