България
Reworks Festival в Солун се завръща за 11-та поредна година!

Reworks Festival в Солун се завръща за 11-та поредна година!

11-тото поредно издание на гръцкия фестивал Reworks ще се проведе на 18-20 септември в Солун и повярвай ни – не искаш да го пропуснеш! Не само защото програмата е брутално яка, ами и защото гърците знаят как да се забавляват и да направят готино парти. Да не забравяме, че точно по същото време е и дългоочакваният 4-дневен уикенд около Независимостта на България, което значи, че дори не ти трябва и отпуска. В крайна сметка след цяло лято морета, балкани и потене в София заслужаваш едно качествено парти, с което да изпратиш лятото, нали?

С две думи Reworks е най-старият, утвърден и популярен фестивал на юг от Сандански. Не случайно Resident Advisor го класират измежду 10-те най-добри септемврийски феста в света всяка година, като и тази не прави изключение. Мотото на фестивала „Начертай бъдещето си“ призовава посетителите да следват мечтите си и да се борят с трудностите именно като залагат на музиката и креативността. А нека не се лъжем, именно от това имаме нужда във все по-консуматорското ни ежедневие.

Солун е само на 300 км от София и билетите са наистина достъпни. Лошата новина е, че пакетните билети за трите дни на фестивала свършиха, но можеш да си вземеш билет за петък и събота за общо 35 евро, а за още 20 евро можеш да отидеш и на закриващото парти в неделя.

Фестивалът предлага 3 открити и 9 закрити сцени, където музиката, макар и да е силно концентрирана върху хаус и техно жанровете, ще бъде доста разнообразна. Програмата в петък започва още в 17ч. с шоукейс на местни артисти и продължава в Reworks Warehouse с Celeveland, Sailor & I (Life and Death), Tale of Us (Life and Death) и Mano Le Tough (Maeve). При Tale of Us нещата винаги са ясни- те си имат един много специфичен звук – хората или ги харесват много или изобщо не ги харесват. Аз лично им се кефя, защото няма как да те разочароват – те са си концептуални и винаги лайвовете им са съпроводени с готина визия и много мрак. Слушала съм ги 4 пъти на живо и всеки път ми харесват повече от предешния. Сетът на Mano Le Tough със сигурност не е за изпускане, не само защото той е едно от най-интересните имена в денс музиката напоследък, ами защото толкова еклектични артисти с подобно визионерско отношение към музиката са рядкост и заслужават адмирации.

В събота, когато е основната част на феста, е доста трудно да избереш на коя сцена да танцуваш, тъй като артистите са кой от кой по-изкушаващи, а сетовете им са малко или много по едно и също време. Готиното е, че самите сцени се намират близо една до друга, така че може да обикаляш. Не е лошо обаче предварително да си направиш план, кого точно искаш да чуеш, за да няма неприятни изненади. Reworks Warehouse ти предлага Ellen Allien и Pan-Pot от 02 до 04 ч. И от 04 до 06 ч., съответно. По същото време в Reworks Club ще пускат южноафреканецът Culoe de Song (Innervisions) и Roman Flugel (Bpitch control). Далеч не сме свършили с музикалните изкушения! В Reworks Lab от 01:30 до 03ч. може да чуеш Fold от Aus Music, а веднага след това Ø от лейбъла Token Records. Reworks Air Stage ще бъде мястото за клубърите, които искат да послушат малко повечко хаус тази вечер. Малко след полунощ зад пулта именно там ще излезе Maher Daniel от лейбъла на Art Department и Nitin – No.19 Music. След него Art Department ще застъпи и това значи само едно – еталон за истински хаус и майсторско смесване. Припомняме ти, че наскоро проектът Art Department се раздели, като Jonny White реши да запази името на доскорошното си дуо с Kenny Glasgow. След като чухме сета на Jonny на Social Experiment по време на Sonar Festival в Барселона тази година, можем да те уверим, че що се отнася до новия звук на Art Department, те очаква само истински ъндърграунд хаус. Украинката Nastia ще закрие Reworks Air Stage в събота и нямаме търпение да я чуем за пръв път на живо, защото тя е една от най-интересните дами на ъндърграунд хаус сцената в последно време.

Колкото и да изброяваме всички сцени и невероятните артисти, които те предлагат, истината е, че на Reworks 2015 има само един сет, който, ама в абсолютно никакъв случай, не бива да пропуснеш. Става дума за легендата Daniel Miller, който ще ти разкаже играта в Reworks Lab към 1 ч. след полунощ. Daniel Miller не само, че е на годините на майка ми и баща ми и е един от малкото доайени в електронната музика, ами на всичкото отгоре е и основател на Mute Records (лейбъла на Depeche Mode, New Order и Erasure). Само за справка ще ти кажа, че сетът му от Sonar 2014 не само ме накара да настръхна на няколко пъти, ами беше един от най-жестоките миксове за целия фестивал. Все пак имай предвид, че тук става дума за доста грубо техно, което не понася на всеки и е добре да го преслушаш предварително, за да имаш готовност за това, което ще се случи.

Традиционното заключително парти в неделя се провежда на покрива на хотел Mylos. Освен гръцки DJ-и, програмата включва и Dubfire, за когото вярвам, че няма нужда от каквото и било представяне. Обикновено този ивент е разпродаден предварително, поради ограничен капацитет, така че тук доброто планиране е ключово.

Нека не забравяме, че освен квалитетен саунд, Reworks има още едно голяма предимство, а именно локацията. Солун е много готин град, с множество хубави ресторанти, където може да хапнеш морска храна и да пиеш рецина. Пък и наблизо има и хубави плажове, което в съчетание с готино парти и хубава храна дава рецептата за оптимален летен фестивален експириънс. Калиспера, Reworks!