България
EXIT взе наградата за „Най-добър европейски фестивал“ на Европейските фестивални награди

EXIT взе наградата за „Най-добър европейски фестивал“ на Европейските фестивални награди

EXIT спечели наградата „Най-добър европейски фестивал“ на петото издание на Европейските фестивални награди в Гронинген, Холандия снощи. Фестивалните фенове от цял свят и авторитетно жури определят номинациите и наградите всяка година. През 2013-а EXIT се пребори с конкуренцията от 9 от най-големите европейски музикални събития.

Повече от 360 фестивала от 34 страни са били кандидатите за участие в тазгодишните награди и над 620 000 фестивални фенове са се включили в гласуването.  До финалния кръг на състезанието през декември достигнаха Tomorrowlands, Pukkelpop, Dour Festival и Rock Werchter в Белгия,  Open’re и Woodstock в Полша, Sziget в Унгария, EXIT в Сърбия и Hurricane/Southside и Wacken Open Air в Германия.

Наградата за „Най-добър европейски фестивал“ за 2013-а бе връчена на стратегическия директор на EXIT Душан Ковачевич, който сподели от сцената: „Искам да благодаря на нашите фенове, които направиха тази награда възможна. EXIT 2013 беше изключително важно издание за нас по много причини. EXIT 2014 също ще бъде специален, защото ще отпразнуваме петнайстата си годишнина и ще разширим фестивала до 2 държави – от обичайния му дом в Петроварадинската крепост в Нови Сад, Сърбия до красивите адриатически плажове на Черна Гора. Някои от вас знаят, че EXIT е уникален фестивален свят, защото започна като студенстко движение, което се бори за мир и свобода в Сърбия и на Балканите. Вярваме, че социалната ни отговорност е все още основна причина за съществуването ни“.

EXIT за първи път печели наградата от основаването на Европейските фестивални награди през 2010-а година, въпреки, че всяка година е сред финалистите. През 2007-а година фестивалът спечели друга авторитетна титла – „Най-добър европейски фестивал“ на Британските фестивални награди (UK Festival Awards).

EXIT Р:Еволюция 2013 ще бъде запомнена като най-успешната година за фестивала до момента. За първи път EXIT започна с допълнителен подгряващ ден,  броя на посетителите надмина 200 000, продажбите на еднодневни билети удариха всички рекорди и над 30 000 човека отбелязаха рождения ден на EXIT с безплатен подгряващ концерт на CeeLo Green през юни на централния площад в Нови Сад.

Петнайстото издание на най-добрия европейски фестивал ще се проведе под надслов EXIT Adventure 2014 – балканско приключение, което започва в Нови Сад от 10 до 13 юли и продължава от 15 до 17 юли на Плаж Яз в близост до Будва в Черна гора.

Още за наградите и останалите наградени – http://eu.festivalawards.com/