България
Destructive Creation са победителите в YouTransformToday на Absolut

Destructive Creation са победителите в YouTransformToday на Absolut

Destructive Creation са победителите в първия етап на кампанията You Transform Today, в която публиката гласува за следващия български арт проект, който ще бъде реализиран от Absolut. С убедителните 56% oт гласовете на публиката, Destructive спечелиха пред режисьорa Неда Морфова с проекта й за музикално видео и автора на сайта “Не!Новините” Самуил Петканов и първата му интерактивна книга. За тях гласуваха общо над 4000 човека на сайта www.transformtoday.bg, a победителят стана ясен на голямо парти в Софийска централна баня в събота.

От днес стартира и вторият етап на кампанията, в който публиката ще гласува за три различни идеи на Destructive Creation и отново ние избираме коя от тях да превърнат в реалност: да облекат в светлина сградата на Фабриката за градско изкуство, да превърнат стар автомобил в стъклен робот или да създадат истински мобилен бар в рейс Икарус. Избраният проект ще бъде обявен другата седмица, след което всяка седмица до края на януари ще можем да гласуваме за една от седемте стъпки в реализацията му, като режисираме развоя и определяме локацията, темата, стила, сюжетите, участниците и всички детайли в проекта.

Победителите от DestructiveCreationса арт колектив, който вече няколко години провокира и трансформира градската среда с редица акции със силен социален контекст. След като за първи път станаха известни с акцията „В крак с времето“, в която обрисуваха Паметника на Съветската армия в София с популярни комиксови и филмови герои, Destructive превърнаха полицейска вишка на бул. „Патриарх Евтимий“ в приветлива беседка, поставиха червеното наметало, с което осъмна паметника на Альоша в Пловдив, облякоха паметници в бяло и червено за 1-ви март, и дадоха нов живот на пейките на Свети Седмочисленици, водени от мотото си: „Да го беше направил ти“. Така те обясняват и целта на групата да разбива мита, че младите хора в България не правят нищо хубаво и че няма смисъл да правиш нещо тук, както и идеологията им, че ако нещо трябва да се случи добре, то всички ние носим отговорност и имаме свободата да го направим, стига да спрем да  мрънкаме и да започнем да действаме.

Такива са целите и на дългосрочната инициатива Transform Today на Аbsolut, която подкрепя и провокира млади, смели и вдъхновяващи хора по целия свят да поемат рискове и да създават нещо позитивно, ново и различно, трансформирайки себе си и областта, в която работят. В своя втори етап, кампанията Transform Today oтново отправя покана за действие, която вече е отворена не само към артистите – участници, а към всички хора с креативно и проактивно мислене и поведение, които искат да трансформират своята среда в позитивна посока. Вече всеки може да вземе участие в трансформацията, давайки своя глас на www.transformtoday.bg.