България
Asian Dub Foundation и музиката на протеста в Mixtape 5

Asian Dub Foundation и музиката на протеста в Mixtape 5

На 26.2.2015 г., четвъртък, 22.00 часа, британците Asian Dub Foundation Sound System (ADF) ще забият в столичния клуб  “Mixtape 5”.  Soundsystem шоуто на групата в състав Jon Pandit (dj), Aktar (mc & dj), LSK (mc), Sonny Green (mc), Navigator (mc), Nathan Flutebox Lee (flute & beatbox), ще се случи по покана наEvent Zone. Те ще зарадват публиката с всички класически парчета, издадени през годините, както и с изцяло нова продукция от последния им албум „The Signal And The Noise”.

Стилът на Asian Dub Foundation e комбинация от рага-джънгъл, дъб и хип-хоп, пънк рок китара и азиатски мелодии, миксирани от Jon Pandit – Pandit G. Интересно в историята на групата, създадена през 1993 г., е начинът, по който използват музиката си като оръжие срещу политическите несправедливости в света. Такъв е случаят с “The Signal and The Noise”. Албумът разглежда наболели теми, като финансови кризи, разсизъм, неравенството. За аранжиментът на една от песните е използван семпъл на пеещи протестиращи в Сирия. “Песента, която пеят, е написана от Ibrahim Qashoush, който е убит заради нея. Нямаше как да не го използваме, за да разкажем за смелостта му.”, заявяват ADF. Групата е проактивистки настроена, което показват не само чрез социалните си текстове. В края на февруари ADF ще озвучат прожекцията  на френския филм “La Haine”, в който основните теми са расизмът, наркотиците и социалното положение в предградията на Париж. Всъщност протестите са пряко свързани с началото на бандата.  Целта на Jon Pandit, основателят на формацията, е да прави музика, за да се бори с расизма и да направи “място” на сцената за индийските артисти, които живеят в Англия. И до ден днешен Asian Dub Foundation са автентични и независими, както в първата си година, а музиката им остава непреходна. “Rebel Warrior”, например, е на две десетилетия, но тексът й е все така актуален.

Asian Dub Foundation Sound System означва  диджей формат с MC и перкусии. Групата разбива  популярното мнение, че “Sound System” е статично изпълнение на dj с помощта на mc. “Саундсистем вариантът на ADF е едно от най-страхотните изпълнения на живо, което ще видите някога”, споделят фенове в youtube.

Не пропускайте Asian Dub Foundation Sound System на 26.02.2015 г., четвъртък, клуб “Mixtape 5”. Вратите отварят в 22.00 часа.Билети може да намерите в мрежата на Ticketlogic на цена от 25 лв. На място билетите ще струват 30лв.