България
Amsterdam Dance Event: Световната академия за електронна музика

Amsterdam Dance Event: Световната академия за електронна музика

За пет дни видяхме много, научихме много, танцувахме много и слушахме много, много музика. В рамките на тазгодишното издание на ADE павираните улички на октомврийския Амстердам посрещнаха над 300 000 души от целия свят, които по един или друг начин са свързани с феномена “електронна музика”.

Със сигурност няма да бъде пресилено, ако се обобщи, че най-важните сделки, разговори и ангажименти за предстоящата 2014 г. в сферата на електронната музика бяха проведени в рамките на точно тези пет дни – 16-20 октомври.

x640zc=a=cq=90_1033x640q=90_1210190333_ADE_MikeB_126_21136_21138

Amsterdam Dance Event 2013 още веднъж показа как трябва да бъде организиран международен форум, който има за цел да оптимизира работата и комуникацията между DJ-и, продуценти, PR специалисти, журналисти и въобще – всички, за които електронната музика е страст, професия или начин на живот.

Трудно е да се разкаже усещането да бъдеш сред толкова много позитивни хора отворени за комуникация и иновативни идеи. Всички еднакво нетърпеливи да работят по нови проекти, готови да вложат цялата си креативна енергия в това, което ги вдъхновява, зарежда и свързва.

SONY DSC

Един виртуален скок в средата на 90-те години на миналия век в комбинация със статистика от 2013 г. може най-ясно да покаже посоката, в която ADE е поел. Първият фестивал е организиран през 1996 г. Тридневното събитие представя конференции с тема електронна денс музика през светлата част от денонощието, както и около 30 нощни музикални събития със свeтовни DJ в три от най-големите (и днес) клубове Melkweg, Paradiso и Escape. На конференциите присъстват около 300 делегати, пряко свързани със създаването и разпространението на електрона музика. 17 години по-късно, 5 дни са почти недостатъчни за всички конференции, а броят на делегатите вече надхвърля 5000. Красноречиви доказателства за глобалния растеж на този бранш са и проучванията на специалиста по темата – Кевин Уотсън, според чиито изследвания в момента този отрасъл се оценява на около 4.5 билиона долара.

Огромна доза “ноу-хау” предла ADE през деня, но още по-мащабни са предизвикателствата през нощта. В последните две години, форумът е домакин на годишната церемония по определянето на престижните DJ Top 100 на списание DJ Mag.

1393921_10152011499966842_706935251_n

Тази година дори и времето беше “на наша страна”, защото дежурният октомврийски дъжд в Амстердам реши да си вземе петдневна отпуска. Точно когато трябваше. Е, все пак да обиколиш всички конференции или партита, които ти се иска се оказа напълно невъзможно, но максималната доза ADE е напълно достатъчна, за да зареди  човек за дълго с позитивна енергия.

Освен класиците в бранша – Tiesto (NL), Adam Beyer (SE), Afrojack (NL), Armin van Buuren (NL), Black Coffee (ZA), Calvin Harris (GB), Carl Cox (GB), Danny Tenaglia (US), David Guetta (FR), DJ Shadow (US), Pete Tong (GB), имахме възможността да разнообразим и с по-нестандартни DJ прояви, като тази на симпатичната DJ Lo Down Loretta Brown a.k.a Erykah Badu в North Sea Jazz Club. Посещението ни на този ивент се оказа ненапразно, защото с щипка чувство за хумор стигнахме до мъдрото заключение, че не всяка велика певица задължително е и добър DJ.

1382320_10152009625391842_52961850_n

Въпреки всичко срещнахме много нови за eвропейската сцена имена, амбицирани да преодолеят езиковите и териториални граници. Пример за подобен стремеж са южноафриканците, които обявиха сериозните си намерения да покажат красотата на своята музика и в Европа. Но на тях ще отделим специално внимание в близкото бъдеще, защото наистина имаме големи очаквания.

След като танцувахме в катедрала от 17 век, преобразена като последна генерация денс клуб, водихме приятелски разговори с mr. Armin, запознахме се с известни и неизвестни продуценти, промоутъри и организатори на събития, разбихме количествените представи за кафе и мохито, оставаме с огромни очаквания и към следващия ADE – със сигурност най-мащабния форум за световната електронна денс музика.

Мила Стоянова