България
Фестивал по градски – Sónar 2014

Фестивал по градски – Sónar 2014

Около 121 000 е броят на феновете, които посетиха Барселона, специално за фестивала Sónar, миналата година. След няколко месеца, феноменът е отново на път да се превърне в пулсиращото парти сърце на Каталуния на 12,13 и 14 юни. По-аванграден и по-експериментален с всяка изминала година. Голяма част от участниците в двадесет и първото издание на Международния фестивал за електронна музика и съвременно медийно изкуство вече са обявени. Очакват ни повече от 90 DJ-и и артисти в над 100 аудио-визуални събития в средата на топлия юни. И както винаги без тенти, без палатки, без къмпинг. Три горещи дни и три безсънни вечери по готическите улички на пристанищния град.

sda

По традиция, събитието ще се развие в две основни линии – „Sónar by Day“ и „Sónar by Night“ . Съгласни сме, че това е вероятно най-добрият начин, по който организаторите разкриват чара, красотата и динамиката на Барселона. Със слънчевите партита, около синия басейн, с чаша леденостудена сангрия в ръка, под сянката на някоя палма и с лудите прохладни вечери в компанията на DJ-ите, които цяла година слушаш в
SoundCloud.

Само една малка част от всички имена, които ще имаме възможността да чуем за трите дългоочаквани дни са Massive Atack, Bonobo, Rudimental, UZ, T-Williams, Lykke-Li, Woodkid, I am legion, Plastikman, Oneohtrix Point Never, Richie Hawtin, James Holden, Four Tet, Jon Hopkins, Evain Christ, Caribou, Matmos, Gesaffelstein, Downliners Sekt, Jessy Lanza, Nisennenmondai, Moderat, Röyksopp & Robyn… Билетите са вече в продажба, а официалният сайт предлага цялата информация за събитието, локациите, цените, настаняването, имената на артистите и line-up и транспорт в града.

sad

Музика в изобилие, аудиовизуални върхове и вълшебна Барселона са три фактора, които не могат да бъдат пренебрегнати с чиста съвест. Още повече и предвид low cost компаниите, които летят с удобни полети от София.

Но трябва да отбележим, че би било неуместно да наричаме Sónar – просто „музикален фестивал“. С годините баланса в програмата и креативното развитие превръщат събитието в нещо повече. През 2013г., за първи път част от програмата протича под името – Sónar+D. Това е форумът, който разкрива по един интерактивен начин връзката между технологиите, бизнеса и мобилните иновации. В сътрудничество с Mobile World Capital, Sónar е на път да се превърне в една от авторитетните платформи, чрез които DJ-и, продуценти, sound-инженери, мултимедийни хакери или просто технологични фенове имат възможността да се докоснат до най-новото от този бързоразвиващ се и необятен кибер-свят.

daw

Приятна е и новината, че „новата“ локация от миналата година ще бъде същата и през тази . Вероятно всеки, който е посетил поне веднъж вълшебната Барселона ще си спомни мини-планинския комплекс Монт Жуик, който би могъл да бъде „покорен“ за няколко минутки със спретнатия кабинков лифт. Панорамната гледка от върха, античната крепост и Олимпийския стадион. Всичко това е на един поглед разстояние от “Sónar by Day”, чиято локация е непосредствено до удивителния „вълшебен“ фонтан. И на няколко крачки от метрото.

Но стига толкова за сега. Макар, че има още много за разказване. Поне е ясно, какво ще правим през юни. А вие…?

Мила Стоянова