България
Силата на деня

Силата на деня

Дневната програма на Sonar все по-уверено започва да изпреварва нощната или поне това остави у нас като впечатление 24-тото поред издание на водещия фестивал за музика и технологии в Испания и в Европа, който привлече 123 000 посетители.

Потапянето във фестивала започна с инсталацията „фотосфера“ на Daito Manabe, вдъхновил се от процеса по кристализация на определени минерали и техните форми. Точно такава е и творбата му, променяща се структура, къпеща се в светлина, която обърква представите за измерения. Три кратки, но много специални танцови представяния вътре в инсталацията бяха сред най-посетените арт събития в дневната програма.

Веднага след пушека, огледалата и прожекторите се преместихме в Sonar Hall, където десет минути преди началото цялата зала беше изпълнена в очакване на новото шоу и представяне на албум на британския продуцент Clark, един от основните таланти на Warp. Неговото едночасово шоу беше сред най-помитащите като енергия на дневната програма, ювелирно изпипано като светлинни ефекти и непрестанно градиращ звук. Енергията беше подсилена и от участието на двама танцьори, а ние няма да спираме да следим Clark и за напред.

Все още зашеметени от случилото се излизаме на главната сцена на дневната програма, Sonar Village, където ни очаква ексцентричният Damian Lazarus, със своята непогрешима селекция от техно до класически соул. Сетът му е блажено танцово преживяване в ритъм със залеза на слънцето и откровено повече от приятна изненада от избора му на музика.

Главната сцена на дневната програма предложи още и създателя на Hot Chip – Joe Goddard, собственик на лейбъла Greco-Roman, под който издава артисти като Disclosure и TEED, Princess Nokia, както и приятната изненада в последния ден, събота – канадското трио Keys N Krates.

Сцената Sonar Hall обаче криеше най-големите изненади в дневната програма. Освен Clark, в последния ден на фестивала там чухме и британския певец и продуцент Sohn, чийто мелахоничен електро-поп много напомня този на The Weeknd. Брилиянтният му глас беше и перфектното затварящо шоу, на което англичанинът представи последния си албум Rennen.

Сред забележителните артисти през първите дни на дневната програма добавяме и топ клас диското на Prins Thomas, електропоп концертът на Roosevelt и разбира се Fat Freddy’s Drop, най-световно признатата банда от Нова Зеландия.

Независимо, че дори не можем да си спомним на колко много издания на фестивала сме били, признаваме си – все още не знаем урока си по логистика добре. Ако искате да бъдете навреме за Sonar by Night най-сигурният начин е безплатният автобус, който тръгва от Fira, където се провежда дневното издание. Ако искате да хванете любим артист, предвидете си поне час и половина по-рано тръгване. Опашките са големи, трафикът по това време в града също. И забравете за таксита, те са силно лимитиран брой за града и просто няма как да стигнат за всички.

Сетът на Moderat в петък вечер беше най-очакваното от нас шоу, но силно разочарова с технически проблеми и някак не-структуриран сет. Независимо от това енергията от останалите сцени и музиката на Nicolas Jaar, Dubfire, Nina Kraviz, Jon Hopkins, Little Dragon не позволиха вечерта да пропадне.

Най-счупващият от танци беше 6-часовият сет на Masters at Work. Двамата уникални музиканти – Louie Vega и Kenny Dope, с 25 годишна история и силно влияние върху хаус сцената в Северна Америка, просто пометоха от танци всички присъстващи. Да ги наречем „майстори“ би било подценяване, а сетът им премина от латино елементи през соул и хип-хоп, изобилие от ремикси, фънк и разбира се пищна колекция хаус тракове от невероятната им дискография.

Същата сцена на следващия ден беше отредена отново за 6-часов сет на две от най-уважаваните имена в електронната музика в наши дни – Seth Troxler и Tiga. Останалите сцени бяха не по-малко интересни с имена като Eric Prydz, Justice, Daphi & Hunee, Carl Craig и много други, които забавляваха публиката от фенове от 105 страни по света.

Маркирайте отсега датите 13, 14, 15 и 16 юни 2018, защото Sonar ще отбележи 25-годишен юбилей! Билетите вече са в продажба на цена от 115 евро на www.sonartickets.com.