България
Първият концерт на GusGus у нас ще бъде в клуб Терминал 1

Първият концерт на GusGus у нас ще бъде в клуб Терминал 1

Една от най-интересните електронни банди ще гостува в София на 11 декември по покана на EventEase. Екстравагантните исландци включват България в световното си турне по представяне на последния си студиен албум Mexico, който ще бъде осъществен с приятелската подкрепа на ирландското уиски Bushmills и новаторската бира Grolsch. Мястото за концерта на GusGus ще бъде клуб Терминал 1, намиращ се на  ул. Ангел Кънчев 1.

GusGus са една от най-влиятелните съвременни банди, излезли от пъстрата електронна сцена на Исландия. Умението им да забъркват техно, хаус и експериментален поп с лекота е довело до впечатляващо  творчество с над 20-годишна история, както и безкомпромисна естетика в музиката, която се е утвърдила като изцяло тяхна запазена марка.

Групата е сформирана през началото на 90-те с на шега заетото име от ястието Кус Кус, след вдъхновения от техен любим филм.  Бандата се събира, докато 7 колоритни артиста  работят заедно върху исландски филм, чиято продукция тягостно се бави.  Певецът Daníel Ágúst, който участва като актьор в продукцията, по онова време решава да експериментира с разни електронни мелодии и предлага на другите да работят заедно върху създаването на общ музикален проект. И отново като на шега, след период на игри и експерименти, GusGus стартира като 7-членен исландски колектив от различни артисти, поставящ началните следи на тъмните за онези години понятия като електронна музика и  трип хоп.  Един от сегашните им членове, тръгнал от самото начало с бандата – Birgir Þórarinsson (по-известен като Biggi) споделя: „Началото беше просто сбирка на интересни хора – един вид експеримент. Никой не беше много напрегнат какво ще излезе от цялото това нещо. Проста се забавлявахме с музиката.“

Така, без много напрежение GusGus подписват за култовия по онова време британски инди лейбъл 4AD, с който жънат първите си сериозни успехи. От тогава, съставът им е претърпял няколко промени, преминал през различни стилове електронно звучене, като накрая стига до „планета Берлин“ с помощта на лейбъла Kompakt Records, за който издават 9-тия си студиен албум Mexico.

Колекция от спокойни, чувствени и позитивни парчета, които метафорично носят усещането за „бягство към далечния запад“. Музиката в Mexico има по-леко поп и денсфлор звучене, което е създадено с цел да се избяга от тъмния минимал техно привкус на предния им студиен албум Arabian Horse.

Така Mexico се превръща в лесен начин да бъдеш отнесен в друго измерение, където всичко е леко и приятно и отвореното ти съзнание просто се наслаждава на преживяването. Не пропускай да станеш част от този музикален полет в клуб Терминал 1 на 11 декември, с главни пилоти енигматичните GusGus!

БИЛЕТИ РАННО ПИЛЕ 2: 25лв. /Само в магазин Яко ул. Граф Игнатиев 43 / и на 0886 33 33 67

Стандартни Билети: 25 лв. –  разпродадени. 30 лв. – налични онлайн и в мрежата на Eventim.bg / магазини Гермонос, Пикадили, ОМВ, НДК, Офис 1 и др/