България
Музикалното издигане на DGTL Барселона

Музикалното издигане на DGTL Барселона

Екипът ни за първи път посещава испанското издание на фестивала DGTL, но определено няма да бъде за последен. Организацията му започва от Амстердам преди години, но днес фестивалът има издания в Барселона, Тел Авив, Сао Паоло, Сантияго, както и специално издание по време на ADE отново в Амстердам. DGTL Барселона се провежда за пета година в Parc del Forum, на четири открити сцени, свързани помежду си с арт инсталации, зони за релакс, барове, щандове с различна храна и няколко магазина. Вратите на фестивала отварят в 3 следобед, а партито продължава до 3 сутринта, оставяйки ти достатъчно време да презаредиш за следващия ден.

Фестивалът винаги е изпъквал с балансираната си програма, която не обезателно залага единствено на големи хедлайнери, но търси комбинацията между известни имена и местни и появяващи се таланти. Така например във втория ден, събота, AMP сцената беше превзета от транссексуалната DJ – Honey Dijon, която виртуозно миксира класически тракове с нови хитове. След нея на същата сцена се появиха дуото Carl Craig & Cassy, които никога не разочароват с музиката си, Jamie Jones, който направи един от най-силните си сетове и това се усещаше от всеки на дансинга, а закриването беше поверено на Hot Since 82. Същата сцена, но в петък, беше закрита от Solomun, а преди него безупречен live както винаги на KiNK, последван от легендата Black Coffee.

Откритата Modular сцена ще бъде запомнена основно от нас с мелодичните бийтове на Adriatique по време на първия ден, примесени със залеза и с фантастичния закриващ сет на Maceo Plex за финал на фестивала в събота. На Dixon беше поверена щафетата по закриването в първия ден, петък, и въпреки, че сетът му започна силно във втората си половина беше понесен от призрачно-налудничави мелодии, които ни отказаха да останем до края. Индустриалният дизайн на тази сцена, омагьосващите светлинни ефекти и приятният морски бриз определено я правеха любима на повечето от посетителите.

Generator сцената поднесе пък истинската класика Ben Klock, който за трети път участва на изданието в Барселона. Това май беше и единственият път, в който прекарахме цял час на тази сцена. Скритата Frequency сцена пък беше платформа за необичайни изпълнители и експериментални звуци.

С всичките си издания по света DGTL се опитва да оставя устойчив екологичен отпечатък като музикален фестивал. Така например за чашата за напитки плащаш депозит 1 евро, след което я връщаш обратно и получаваш еврото. Дизайн студиото Collec заедно със студенти от местни университети беше създало скулптури от намерени отпадъци при скорошно почистване на плаж наблизо. За първа година фестивалът не разчита и на дизел генератори за електричеството, а изцяло на енергия от мрежата.

Преживяване между музиката, светлината и космоса. Точно такава беше аудио-визуалната инсталацията SkyLine, с които епитети можем смело да опишем и DGTL Барселона. Вече броим дните до 23 август 2019 за следващото издание. А ако на вас пък въобще не ви се чака, опитайте с 29 септември 2018 в Тел Авив.