България
Контрол върху технологиите по време на Sónar+D

Контрол върху технологиите по време на Sónar+D

Sónar+D 2016, четвъртият международен конгрес за дигитална култура и креативни технологии ще се проведе в Барселона на 16, 17 и 18 Юни в рамките на Sónar by Day.

Над 4,500 професионалисти от 50 държави ще вземат участие в 150 дейности разпределени в следните сфери: Конгрес (дискусии, панели, уъркшопи и нетуъркинг сесии); Експо Зона (изложбено пространство за прототипи и нови технологии, включително посветена зона за стартъпи); Лайв Пърформанс Програма (включваща инсталаци, преживявания с вируатлна реалност и други лайв изпълнения).

Тазгодишните теми за дискусия на Sónar+D 2016 ще включват въздействието на алгоритмите върху културното вкусоопределяне и ефектът му върху ежедневния ни живот; предизвикателствата за артистите в използването на технологията като трансформационен инструмент с културен и социален ефект; алтернативни модели за Интернет децентрализация; врзъката между култура и активизъм; сценарий и възможности на преживяванията с виртуалната реалност или потенциалът на данните да бъдат новата суровина на артистите.

spi2788_8930_marketlab

Испански и европейски премиери на преживявания с виртуална реалност,  wearables, нови музикални инструменти, звук и A/V прототипи и колективни експерименти, които обединяват науката и изкуството, са сред ключовите части от тазгодишната програма.

Sónar+D 2016 е структуриран в 3 зони, отговарящи на всек етап от креативния процес, от концепция, разработка и прототипи на идеи, през финансиране, производство и дистрибуция до взаимодействието с крайният потребител.

КОНГРЕСЪТ, който събира над 150 говорителя и експерти от 15 държави, ще даде платформа за 25 лекции и дебати, 386 нетуъркинг срещи и много други бизнес дейсноти

Ключовите участници включват продуцента и креативен агитатор Браян Ено, който ще изенесе откриващата конференция; едно от публичните лица на (The Onion Router, дийп-уеб браузър), известният журналист и Американски специалист в компютърната сигурност Якоб Апелбаум. Други говорители и лектори на Конгреса ще бъдат и музикантите и продценти Жан-Мишел Жар, Ричи Хаутин, Карстен Николай, Kode9, заедно с уважавани журналисти като Джоу Мъгс, Чери Хю, Филип Шепбърн и Лиса Бланинг.

Spotify и BBC ще обсъдят алгоритмите и ефектите им върху промяната и определянето на музикалните вкусове и тенденции. Адам Кларк, един от главните гласове на потребителската общност на Minecraft, ще обсъди потенциалът на видео игрите като агент за позитивна промяна и образователент инструмент.

spi3477_6578_alma_2

Престижни научни институти като ЦЕРН и АЛМА, най-голямата астрономическа обзерватория в Чили, ще представят програмата им за резидент артисти и важността на подхранването на взаимоотношенията между света на изкуството и този на науката.

ЕКСПО ЗОНАТА на Sónar+D 2016, ще бъде интерактивна лаборатория и площадка с допълнителните пространства на ‘RICOH StartUp Garden’ и ‘Sónar Innovation Challenge’. Освен тях участие в тази зона ще вземе и IMPRIMIDA, Barcelona Art and Design Advanced Manufacturing Camp, инициатива на Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), която свързва артисти и дизайнери експериментиращи с използването на последните дигитални производствени процеси в музиката и изкуството.

Артисти, водещи в инновациите на дигиталната естетика. ще бъдат в центърa на ЛАЙВ ПЪРФОРМАНС програмата, презентирайки творби на изявени фигури в света на новата медия и саунд дизайн. Общо 15 технически изпълнения ще вземат място измежду различните сцени на фестивала, включвайки Jean-Michel Jarre, Kode9 and Lawrence Lek, Raster-Noton, Howling и Gazelle Twin, измежду много други.